Principalele tipuri de cauciucuri - Modelul simetric asimetric și cu direcție fixă

Tóth Dorottya

Anvelopă simetrică, asimetrică și cu direcție fixă

Ați experimentat cu siguranță că există modele de anvelope de diferite structuri și texturi. În consecință, putem distinge între anvelope simetrice, asimetrice și așa-numitele unidirecționale. Dar care este diferența dintre tipuri?

mintazat

Modelul simetric:

Este recomandat în principal vehiculelor utilizate în transportul urban. Modelul din partea dreaptă și stângă a benzii de rulare este simetric, îndeplinind astfel o funcție similară la exteriorul și interiorul anvelopei. Acesta este cel mai simplu, dar nu cel mai eficient model. Silențios, rezistent la uzură, are rezistență foarte bună la drum și rezistență redusă la rulare, ne oferă un consum favorabil.

Model asimetric:

Când schimbați direcția și rotirea, nu acționează aceleași forțe pe partea exterioară și interioară a benzii de rulare. Având în vedere acest lucru, au fost dezvoltate anvelope cu model asimetric. Blocurile mari și puternice sunt amplasate în exterior pentru stabilitate maximă, chiar și în condiții extreme de virare. Arcurile interioare mai fine ne oferă un drenaj rapid. Acest lucru reduce riscul de acvaplanare. Contrar concepțiilor greșite, nu există un design la dreapta și la stânga. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că inscripția din exterior arată spre exterior.

 

imagina reprezentativa

 

Anvelopă direcție fixă:

Distanța de frânare mai scurtă, aderență mai sigură chiar și pe drumuri umede. 

Modelul V cu aspect sportiv este excelent pentru iubitorii de distanțe lungi. Poate fi utilizat în siguranță pe autostrăzi chiar și la viteze mari. Modelul special al benzii de rulare face ca anvelopa să fie o adevărată anvelopă de ploaie. 

Deși este un model simetric, trebuie să fim atenți la direcția de rotație, o săgeată pe partea laterală a anvelopei ne ajută la orientare . Este predispus la așa-numita uzură a dinților de fierăstrău, așa că schimbăm anvelopele de pe axe din când în când (la fiecare 10.000 km).

021010_1

nano-tyre.ro
kosar icon
Magazin web de anvelope

tyre-test.org Teste de anvelope,
recenzii de la utilizatori reali
tire icon tyre background