Cauciuc de iarnă sau de all season?

Tóth Dorottya

Datorită modificărilor condițiilor meteorologice, trebuie să ne asigurăm că obținem anvelopele potrivite, fie că sunt anvelope de iarnă, de vară sau de patru anotimpuri. Care este diferența dintre anvelopele de iarnă și de 4 anotimpuri? Anvelopele de patru anotimpuri recomandate de producători sunt un fel de soluție intermediară.

Unul dintre avantaje constă în costul redus. Este o soluție mai ieftină decât cumpărarea unui set de cauciuc de vară sau a unui set de cauciuc de iarnă. Totuși, aceasta este doar o soluție pe termen scurt.

Téli vagy négyévszakos abroncs? A lényeg a téli minősítés

Majoritatea mașinilor noi vândute sunt echipate cu anvelope cu utilizare mixtă. Dacă vrem să definim anvelopele pentru toate anotimpurile pe scurt și cu măduvă, ar putea fi: o anvelopă care poate fi folosită în orice sezon, ceea ce nu este bun pentru toate. Șoferii întreabă adesea, ar trebui să cumpere anvelopă de iarnă sau de patru anotimpuri? Răspunsul este simplu și vă voi spune acum.

Când merită de a cumpăra anvelope pentru 4 anotimpuri/ all season?

Merită să cumpărați anvelope all season dacă le folosiți într-o zonă în care iarna este mai puțin rece, cu mai puțină zăpadă și mai multă ploaie. Profilul anvelopei este mai apropiat de cel al anvelopelor de vară decât de iarnă, banda de rulare a acesteia nu este prea accentuată. Drept urmare, comportamentul lor va fi asemănător cu cel al anvelopelor de vară pe zăpadă și gheață. Adică pornire slabă, frânare și virare proastă. Distanța de oprire este prea mare și chiar va crește puțin consumul de combustibil. Unul dintre avantajele anvelopelor cu patru anotimpuri este că își păstrează compoziția la temperaturi scăzute comparativ cu anvelopele de vară care se întăresc sub 0 grade Celsius. Celălalt avantaj este că nu trebuie schimbat sezonier, nu trebuie de a ocupa de stocarea acestuia.

Téli vagy négyévszakos abroncs? A lényeg a téli minősítés

În Ungaria, vremea de iarnă este variabilă, dar este mai puțină zăpadă, iar gheața și ploile mici sunt frecvente pe drumuri, astfel încât cauciucurile de iarnă obțin punctajul maxim, în timp ce anvelopele mixte rămân pe drumuri mai puțin înzăpezite. Concluzia este că anvelopele cu patru anotimpuri sunt bune iarna când nu există zăpadă sau gheață. Dacă suprafața drumului este acoperită cu zăpadă, cu siguranță avem nevoie de anvelope de iarnă.

Téli vagy négyévszakos abroncs? A lényeg a téli minősítés

Cum recunoaștem anvelopele all season? Cauciucurile pentru patru anotimpuri au marcajul M + S sau M/ S, dar lipsește fulgul de zăpadă sau marcajul de munte (acest lucru se găsește doar la anvelopele de iarnă). Prețul anvelopelor pentru patru anotimpuri variază între anvelopele de iarnă și de vară. Anvelopele de iarnă se recomandă a fi utilizate sub 7 grade C, iar siliciul din ele are ca rezultat o duritate optimă la temperaturi scăzute. Folosești anvelopă de iarnă sau de patru anotimpuri?

nano-tyre.ro
kosar icon
Magazin web de anvelope

tyre-test.org Teste de anvelope,
recenzii de la utilizatori reali
tire icon tyre background