La benzinărie
Cel mai simplu este să mergem la o benzinărie unde există și un compresor.
După ce am stabilit presiunea recomandată de producător, introducem supapa de retur a compresorului în supapa anvelopei.
Verificăm dacă valoarea presiunii anvelopei afișată pe manometru corespunde recomandării.
Dacă nu, apăsăm butonul compresorului și umflăm anvelopa până când atinge presiunea dorită.
Accesorii auto precum compresorul portabil MICHELIN pot fi cumpărate din gama Michelin Lifestyle – unde clienții noștri pot găsi o gamă largă de produse marca Michelin.
Cel mai bine este să folosim același compresor la fiecare verificare, astfel încât diferențele de calibrare între diversele dispozitive să nu influențeze măsurarea.
Când ar trebui să verificăm presiunea anvelopelor?
Este recomandat să verificăm presiunea anvelopelor pe cât posibil „la rece” sau după o utilizare foarte scurtă și prudentă.
De ce? Pentru că în timpul condusului anvelopele se încălzesc, ceea ce duce la creșterea presiunii. Dacă verificăm presiunea după o utilizare mai lungă, valoarea măsurată ne poate induce în eroare, făcându-ne să credem că anvelopele sunt suprapresurizate și, în mod greșit, să vrem să eliberăm din aerul lor.
Așadar, cel mai bine este să verificăm presiunea anvelopelor atunci când acestea nu s-au încălzit încă în timpul folosirii, adică atunci când am condus mai puțin de 2 km. În această stare vom obține o imagine reală a presiunii din anvelope. Dacă este nevoie, adăugăm aer pentru a atinge valoarea recomandată.
Verificăm și roata de rezervă?
Roata de rezervă este adesea neglijată atunci când verificăm presiunea anvelopelor. Dacă avem o roată de rezervă, trebuie să fie utilizabilă în caz de nevoie – deci și aceasta trebuie verificată, chiar dacă nu este folosită zilnic. Nu uitați să verificați și presiunea din roata de rezervă!
Cât de des ar trebui să verificăm presiunea anvelopelor?
Indiferent de vârsta sau uzura anvelopelor, se observă mereu o ușoară pierdere de aer – este un fenomen fizic natural. Pe măsură ce anvelopa rulează, pierde aer. Pentru a evita riscurile menționate mai sus, recomandăm verificarea presiunii anvelopelor o dată pe lună.
Cauze posibile ale pierderii de presiune
De ce unele anvelope pierd presiune mai repede decât altele?
Există mai multe motive posibile:
Dacă supapa anvelopei este puțin poroasă, presiunea poate scădea mai rapid decât în mod normal.
Dacă janta este veche și ruginită, poate deteriora anvelopa și poate duce la pierderi mai rapide de aer.
Dacă mașina este parcată mereu în același loc, anvelopele expuse la soare pierd presiune mai rapid decât cele care stau de obicei la umbră.
De exemplu, un cui înfipt în anvelopă poate cauza o pierdere lentă și constantă de presiune.
Dacă la verificarea lunară observăm o diferență semnificativă de presiune între una dintre anvelope și celelalte, poate fi un semn de deteriorare sau defect. În acest caz, este recomandat ca acea anvelopă să fie verificată de un specialist.
Totuși, mici diferențe de presiune între anvelope pot apărea frecvent chiar și pe aceeași mașină. Pentru a evita starea de subumflare și uzura prematură, faceți un obicei din a verifica presiunea anvelopelor o dată pe lună!